În primul rând medicul specializat în stomatologia pediatrică (pedodontul) nu este suficient să fie doar un profesionist în ceea ce privește meseria sa, ci știe exact cum să se raporteze la copii în funcție de vârsta, personalitate,  experiența stomatologică și cum să-i ajute pe aceștia să asocieze cabinetul dentar cu o situație plăcută.

Relația medic dentist-copil se clădește cu ajutorul metodelor de comunicare, abordarea corectă a pacientului cooperant / necooperant, pregătirea micului pacient în vederea efectuări primei intervenții, anestezia locală, menținerea sau reobținerea cooperării, promovarea unui comportament sănătos  sunt doar câteva situații și motive de comunicare.

Deși în zilele noastre încă există destul de multe motive pentru care pacienții evită să se prezinte la medicul dentist, stomatologia modernă oferă soluții personalizate pentru fiecare în parte.

Înțelegerea contemporană a sănătății orale pediatrice presupune nu numai prezența de structuri orale sănătoase, dar și absența fricii, a anxietății dentare cu rolul de a asigura bazele unei bune educații și relații bune medic-pacient pe întregul parcurs al vieții.

Studierea relației de comunicare dintre echipa medicală și copil este foarte benefică în sensul prevenției și terapiei anxietății dentare. Experiențele traumatice, dureroase experimentate într-un cabinet dentar pot avea influențe negative asupra psihicului, conducând până la apariția fobiilor, a anxietății și chiar la atacuri de panică. Simplul gând de a merge într-un cabinet dentar provoacă subit sentimente de neliniște, anxietate  care în viitor se pot transforma în fobie.

Lasă un răspuns