CE TREBUIE SA STII DESPRE PROTEZELE DENTARE MOBILE

Proteza dentara mobila este una dintre cele mai folosite metode de inlocuire a dintilor. Acest tip de lucrare protetica a evoluat d

estul de mult in decursul timpului, astfel incat tehnicienii dentari contemporani impreuna cu medicii stomatologi creeaza proteze dentare care, din punct de vedere al fizionomiei, se apropie de ideea de naturalete.

Milioane de oameni sunt purtatori de acest gen de proteza, aceasta ajutandu-i sa zambeasca, sa comunice si, nu in ultimul rand, sa se alimenteze, facand parte din viata cotidiana si, totodata, sa se integreze in societate. Una dintre modalitatile eficiente estetico-functionale de a inlocui dintii lipsa este proteza dentara mobile, mai ales in situatia clinica atunci cand pacientul are multi dinti lipsa si “nu prezinta legaturi” (ultimii dinti de pe arcada lipsesc) pentru a beneficia de o proteza fixa (punte, lucrare fixa).

Proteza dentara mobila poate fi de mai multe tipuri:

  • partiala – este construita in jurul unor dinti existenti in gura pacientului;
  • totala – inlocuieste toti dintii naturali.

In principiu, proteza mobila sta pe gingie prin succiune, asemanator unei ventuze, iar atunci cand mai exista dinti aceasta se poate sprijinii si pe dintii restanti.

 

 

Ceea ce trebuie sa constientizam este faptul ca proteza mobila prezinta un oarecare grad de mobilitate determinat de:

  • infundarea gingiei;
  • actiunea formatiunilor anatomice invecinate (obraji, limba);
  • procesul de masticatie, vorbire.

 

Proteza este alcatuita dintr-o:

  1. baza – se sprijina pe mucoasa bucala;
  2. dintii acrilici – imita fidel forma si pozitia dintilor naturali.

Lasă un răspuns